Havaneres!























Havaneres és un projecte que neix com un tribut al folklore, a allò familiar i popular. Les Havaneres i els rituals que aquestes generen (les cadires de fusta plegades, el rom cremat, les festes majors i els octogenaris amb les millors gales) han estat omnipresents a les nostres vides sense que cap de nosaltres hi hagués prestat massa atenció. Tots provenim de racons (alguns inhòspits) del territori català i tots tenim guardat algun record associat a les Havaneres. 



L’hivern del 2011 vam començar a escoltar-ne les cançons més típiques, a recopilar les seves lletres i a adonar-nos que tenien uns textos que reclamaven ser il·lustrats. 


























Havaneres és un projecte gran que gira al voltant d'una cosa molt petita: un cançoner. Copia la proporció de l’antiga octavilla (11x16cm) utilitzada en els cançoners que es venien per poques pessetes a llibreries i quioscos i s’inspira en el sistema de doble cara dels antics casettes per explicar un viatge d’anada (Cara A) i un altre de tornada (Cara B).



La Cara A mostra la part més nostàlgica i més tràgica de les cançons escrites i interpretades des del Mediterrani: son drama, son melangia i enyor.  La Cara B és la disbauxa i està composada per lletres i melodies inspirades en ritmes llatins: Hi ha pits que es balancegen, traïcions i infidelitats i malucs de cambreres que no s’obliden ni després de travessar un mar com l’Atlàntic.


Un mapa inspirat en les antigues cartes navals inaugura cada cara del cançoner. En aquest s'hi situen per mitjà d’un número cadascuna de les Havaneres, suggerint així un recorregut dins de cada viatge. 


Com si fóssim en una autèntica cantada d’Havaneres, les dues cares conflueixen en una doble pàgina que ofereix la recepta del rom cremat, beguda que es pren a la mitja part a les cantades catalanes. D'aquesta manera, l’espectador, el lector o el cantaire (diguem-n’hi com ens sembli millor) s’aproxima a l’experiència de la cantada per mitjà del cançoner.







































1. La Bella Lola, per Joan Casaramona

2. Els braus del nord, per Katja Spitzer




El total de 18 Havaneres (9 per cara) són interpretades per 18 il·lustradors provinents de diversos llocs del continent. Il·lustren les Havaneres: Lie Dirkx, Katja Spitzer, Stefania Lusini, Julie Escoriza, Oscar Cabezas, Laura Van Biervliet, Miquel Pang Ly, Ona Trabal, David de las Heras, Riki Blanco, Carla Besora, Chema Peral, Joan Casaramona, Mirena Ossorno, Laia Arqueros, Olga Capdevila, Anselm Solsona i Arnal Ballester.






























La gràfica del cançoner ha inspirat una edició limitada de pòsters, realitzats amb la tradicional tècnica del marbrejat.




No hay comentarios:

Publicar un comentario